New articles in Sampo Lehti and Keskisuomalainen

JÄNNITTÄVÄ MATKA MAAN KESKIPISTEESEEN – KOHTI KIEHTOVAA TULEVAISUUTTA 

Nicely written by Esa Jokinen in Keskisuomalainen 10 feb 2021

Esa Jokinen

Saarijärven museossa avattiin tällä viikolla Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttely (3.2.–25.4.2021). Se on joka viides vuosi järjestettävä keskisuomalaisen nykytaiteen katselmus, johon osallistuvat tällä kertaa Jyväskylän Taidemuseon kanssa Keuruun museo ja Saarijärven museo.

Samalla avattiin Saarijärven museon hyvän ympäristön teemavuoden kolmen näyttelyn sarja, jossa käsitellään ihmiskunnan ja planeettamme nykytilaa sekä tulevaisuutta, eläinten hyvää kohtelua ja erilaisia paikkoja.

Sarjan toinen näyttely Eettinen eläin (19.5.–24.10.2021) on ensi kesän päänäyttely. Se nostaa esille eläinten kohteluun ja estetiikkaan liittyviä asioita.

Tämän vuoden päättää ja ensi vuoden aloittaa Hyvässä miljöössä -näyttely (10.11.2021–23.1.2022), jossa on Marjaleena Pohjola-Valkolan ja Marjo Hallilan teoksia.

Lisäksi museon järjestämissä tapahtumissa ja opetustoiminnassa toteutetaan taide- ja ympäristökasvatusta sekä tuodaan esille kulttuuriperinnön merkitystä.

Kokonaisuus nivoutuu yhteen Saarijärven museon järjestämäksi hyvän ympäristön teemavuodeksi.

Mutta lähdetäänpä vähän intensiivisemmälle matkalle maan keskipisteeseen. Kokonaisuus koostuu yhteensä neljästä näyttelystä.

Liikkeelle lähdettiin Tapperien Juholan Galleria Jarskasta jo viime vuoden kesäkuussa. Jussi Jäppisen teokset käsittelivät muun muassa sukupuolta, seksuaalisuutta ja sitä mitä olla kuulua jonnekin tai tulla siellä torjutuksi.

Kokonaisuuden kuratoinut Rickard Borgström kuvaa aloitusta kyläksi.

 – On ihminen, joka kasvaa kylässä, jossa kaikki pitävät huolta toisistaan, Borgström sanoo.

– Yhteenkuuluvuus sisältää kuitenkin sosiaalisen kontrollin – ja mitä tapahtuu sitten, jos ei tunnekaan kuuluvansa joukkoon, vaan kokee itsensä ulkopuoliseksi?

– Siitä voi tulla elämän ja kuoleman kysymys, jolloin kylästä on pakko lähteä pois.

Galleria Jarskan jälkeen vuorossa olivat Keuruun ja Jyväskylän näyttelyt, joissa kylästä lähtenyt ihminen selvitteli suhdettaan maailmaan, itseensä ja luontoon.

ESINEIDEN, ELÄINTEN JA MILJÖIDEN KATOAVAISUUTTA

– Ihminen kysyy, kuka minä olen suhteessa tähän maailmaan ja kuinka löydän oman identiteettini.

– Se ei ole kuitenkaan riittävästi. Mikä merkitys on materialla, eläimillä tai vaikka kaupunkien synnyttämällä vieraantuneisuuden tunteella?

Saarijärven museon uudessa näyttelyssä on mukana palaamisen ajatus.

Teollisuusympäristöjä on muokattu uuteen käyttöön ja Laura Dahlberg käsittelee niiden keinotekoisuutta installaatiossaan. Anne Lehtelä puolestaan on pohtinut kuka luo yhteiskunnassa säännöt ja tuo installaatiossaan esille sitä, että luontokohteiden pitäisi saada oikeutensa.

– Mikään ei tunnu olevan ennallaan, sillä elämänsä aikana ihminen on kasvanut kaikessa sosiaalisesti, moraalisesti, eettisesti ja tiedollisesti.

- Tässä näyttelyssä kaikki entinen on kääntynyt ylösalaisin. Nyt näemme maiseman, joka on muuttunut ihmisen vaikutuksen ja vallan myötä.

– Jäätiköt ovat sulaneet, merenpinnat nousseet ja mantereet muuttuneet saariksi. Olemme tuhonneet luonnon monimuotoisuuden.

– Pitää siis miettiä, miten tässä ympäristössä pystyy elämään, miten voimme sopeutua.

Borgström sanoo, että tulevaisuuden maailma ei ole enää ihmiskeskeinen.

PLANEETTA JA IHMISLAJI MUUTOSTEN KOURISSA

– Miten evoluutio vaikuttaa tässä tilanteessa ihmiseen tai muihin lajeihin tai elämänmuotoihin? Sitä voi miettiä esimerkiksi Ilkka Virtasen teosten äärellä.

Virtasen Homo novus -veistosinstallaatio esittelee uudenlaisia tulevaisuuden fossiileja. Niiden taustalla on ajatus siitä, että maapallon on veden valtaama eivätkä ihmiset pysty enää selviytymään nykyisessä muodossaan.

Samalla Virtanen kysyy, kuuluuko ihminen enää luontoon.

Kun ihmisen toimillaan aiheuttama vedenpaisumus on istutettu mieleen, ei ilman sitä selviä myöskään Pasi Eerik Karjulan Oho-veistoksen äärellä. Puusta veistetty valtamerialus muuttuu ajatuksissa mustapuhuvaksi Nooan arkiksi.

– Tässä näyttelyssä ei ole kyse hyvästä tai pahasta, vaan olemassa olevasta tilanteesta – siitä, miten uudessa maailmassa eletään, Borgström summaa.

TIETOLAATIKKO

Näyttely

Uuteen maailmaan

Jyväskylän Taidemuseon, Keuruun museon ja Saarijärven museon Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelykokonaisuus tutkii paikkaan kuulumista ja ulkopuolisuutta.

Saarijärvellä  nähdään installaatiota, videotaidetta, veistoksia, seinätekstiilejä, piirroksia ja maalauksia 14 taiteilijalta tai taiteilijaparilta.

Taiteilijat: Duncan Butt Juvonen, Laura Dahlberg, Taija Goldblatt, Hana Lee Erdman & Louise Dahl, Meri Hietala & Antti Ahonen, Pasi Eerik Karjula, Anne Lehtelä, Petra Lindholm, Maija Ojanen, Anna Ruth, Jukka Silokunnas, Anders Smebye & Vikram Uchida-Khanna, Toûa Toûa ja Ilkka Virtanen.

Tapperien Juholan Galleria Jarskassa oli kesällä 2020 esillä Jussi Järvisen teoksia.

Näyttely on avoinna Saarijärven museossa 3.2.–25.4.2021.


Another good one written by Anne Meitala in Sampo Lehti 10feb 2021


%d bloggers like this: