9 Beet Stretch, 24 timmars konsert

Screen Shot 2016-02-17 at 15.10.27

EN UNIK 24 TIMMARS KONSERT
9 BEET STRETCH
av Leif Inge

Luta dig tillbaka och njut av Ludwig van Beethovens nionde symfoni utsträckt i 24 timmar.

9 Beet Stretch är en konsert som äger rum under ett dygn i IMIR Scenekunst stora sal. Du kan komma och gå som du själv önskar, eller stanna för en fördjupade lyssning av enastående musik.

Leif Inge har skapat ett ambient ljudlandskap av symfonin. Han utvidgar inspelningen till 24 timmar utan någon form av förvrängning av ljudbilden eller förändring i tonerna. På så sätt lyckas han göra ett fundamentalt skifte, från den mål- inriktade klang strukturen med dess dramatiska uppbyggnad till utveckling av ett ljudlandskap där musiken långsamt växer fram i rummet.

De flesta av oss har en relation till symfonin. Den har filtrerats genom masskulturen, i reklam och film, men även i propaganda syften. Som en del av den klassiska kanon och massanvändandet av symfonin, så tycks det vara svårt att göra en musikalisk tolkning där vi verkligen hör musiken, framföringar blir ofta tomma symboler för något annat. Men genom Leif Inges reapproriation (återanvändning) kan vi upptäcka verket på nytt. Vi kommer närmare själva ljudbilden i sig och dess materialitet. Här öppnas för möjligheten att skapa en ny förståelse då musiken breder ut sig i ultrarapid. Vi igenkänner satserna, men de fodrar en förhöjd uppmärksamhet och en tidsinsats, som en slags stilla meditation, som ger oss utrymme för en känslomässig såväl som reflexiv musikupplevelse. Kort sagt vi umgås i och med musiken.

Våra vänner Skasei & Kombucha bjuder på en enklare servering under hela dygnet för en liten slant.

“If your first instinct is to dismiss an outrageously elongated Ninth as a cheap conceptual trick, don’t. It is a masterpiece of a masterpiece, and maybe the closest we can ever come to experiencing what the deaf Beethoven heard, or experienced, in his head.” – LA Times

“The piece slows symphonic time so that movement is barely perceptible. What you hear in normal time as a happy Viennese melody lasting 5 or 10 seconds becomes minutes of slowly cascading overtones; a drumroll becomes a nightmarish avalanche. Yet the symphony remains somehow recognizable in spirit if not in form, its frozen strings fraught with tense, frowning Beethoven-ness.” – The New York Times

På IMIR Scenekunst betalar du inte ett fast pris för biljett. Istället får du gärna göra en donation som du känner är rimlig utifrån din situation.

OBS: bergränsat antal platser. Mejla oss på imirscenekunst@gmail.com före 24 feb för att säkra dig en plats.

Stort tack till Leif Inge, Linda Larsen, May Tone, Heidi, Dag Egli Njaa, Ståle Birkedal, Pål Alse Pettersen, Petter Frost Fadnes, John Lilja, Gunhild Seim.

As is är en serie av konstnärliga inslag som föregår under uppbyggnadsfasen av IMIR Scenkonst lokaler. Verken i serien opererar mellan scenkonst och andra konstarter, för att finna möjliga intresseområden och problemställningar för vidare interdiscplinära samarbeten.

Bio:
Leif Inge är konstnär baserad i Olso. Han studerade vid Konstakadmien i Trondheim och Konstakadmien i Helsingfors. 9 Beet Stretch är ett av hans huvudverk, som realiserades i 2002 vid NOTAM. Verket presenterades som konsert i 2004 vid Kupfer Ironworks i Madison.

Verket har presenteras regelbundet över hela världen på arenor som: Wien Modern, Vienna; BizArt Art Center, Shanghai; Issue Project Room, New York; Ultima Samtidsmusik Festival, Oslo; Stuttgarter Filmwinter, Stuttgart; Netherlands Media Art Institute, Amsterdam; Pact Zollverein, Essen; Impakt Festival, Utrecht; Spark Festival, Minneapolis; Piksel Festival, Bergen; iMAL (Interactive Media Art Lab), Brussels; Ars Electronica, Linz; Bonner Kunstverein, Bonn, and Manifesta 4, Frankfurt.

IMIR Scenekunst mottar stöd från OBOS Rogaland AS, Norwegian Property AS, Norsk Kulturråd, Rogalands Fylkeskommune, Stavanger Kommune.

Produktion/Production
Ljudteknik/Sound tech
Dag Egil Njaa, Pål Asle Pettersen, Ståle Birkeland

Transport
Petter Frost Fadnes

Projektkoordinator /Project Coordinator
Linda Larsen

Interiör/Interior
Ayaka Akutsu

Servering/Refreshment
May Tone, Heidi Garvik

Curator
Rickard Borgström

Founders
Rickard Borgström, Iver Findlay, Marit Sandsmark

%d bloggers like this: